Інтерв’ю з проректором Варламовим Г.Б.

         У нашому університеті розпочався другий навчальний семестр. Скорочені терміни процесу навчання, зумовлені проведенням футбольного чемпіонату Європи в Україні та Польщі, бентежать наших студентів. Щоб заспокоїти ці переживання, ми вирішили звернутися до проректора з навчально-виховної роботи – Варламова Геннадія Борисовича, який люб’язно погодився відповісти на декілька найактуальніших запитань.

–  Геннадію Борисовичу, чи не могли б Ви висловити власну думку стосовно проведення Євро-2012 в Україні?

  Я вважаю це дуже позитивним моментом для нашої країни. Нам слід було раніше включатися в роботу таких загальноєвропейських проектів, адже якщо ми хочемо бути країною європейського рівня, ми повинні розвиватися достойно. Чемпіонат Європи – подія, яка може консолідувати сили українців, спрямувати їх в одному напрямі заради благої мети. Кожен окремий громадянин, кожна організація повинні сприяти підготовці до чемпіонату, таким чином створюючи єдину систему. Євро має бути проведене на високому рівні, тому кожен, хто бере участь у підготовці до чемпіонату повинен працювати чітко, ефективно з мінімальними витратами, працювати на результат.

–  Як Ви вважаєте, проведення Євро позитивно відіб’ється на розвитку нашої країни?

Безперечно, позитивно. Це дасть нам можливість отримати оцінку ззовні, тобто з ЄС. Ми, звичайно, пишаємося нашими досягненнями, прогресом у підготовці, проте найбільшу роль відіграє враження, яке справить якість проведення майбутнього чемпіонату на європейські країни. Це буде своєрідним екзаменом для нашої країни, після якого ми почуємо від європейських «екзаменаторів» похвали, нам також наголосять на певних негативних моментах, які безумовно потрібно буде підтягнути. Багатьом організаціям, підприємствам слід переосмислити принцип своєї роботи, перелаштуватися на новий лад.

–  Які негативні сторони проведення цього заходу саме в нашій країні?

Не все, звичайно, йде добре, є певні негативні моменти у підготовці. Найбільший недолік – те, що ми не вкладаємося в строки. Якість підготовки, що проходить у форсованому темпі викликає великий сумніви. Краще робити все заздалегідь, адже сумлінно зроблене воно буде слугувати нам ще багато років поспіль, тоді як наспіх виконані роботи – марна трата коштів.

Величезна проблема – наші дороги. Всім відомо, що їх стан дуже поганий. Ми можемо лише сподіватися, що Україні вдасться вийти на новий рівень якості вітчизняних автошляхів, хоча за час, що залишився – це майже неможливо. Аби вони Євро пережили – це вже був би успіх для нас.

–  Що позитивного окрім ремонту 18-го гуртожитку дасть нашому ВНЗ ЄВРО-2012?

  Для нашого вишу – це і спільні спортивні змагання, зокрема футбольний турнір між навчальними закладами України і Польщі, який ми вже проводимо другий рік поспіль, також це сприяє покращенню зв’язків між університетами країн-господарів Євро-2012, а також і інших європейських ВНЗ.

Ремонт 18 гуртожитка – момент, який повинен позитивно відбитися на усьому студмістечку. У цьому гуртожитку покращилися умови, модернізовано мережу, можливо з часом по всьому гуртожитку будуть встановлені точки доступу Wi-Fi, що спростить користування мережею для студентів. Реконструйована 18-ка повинна стати взірцем для інших гуртожитків.

–  На Вашу думку, підготовка до чемпіонату Європи суттєво впливає на хід навчального процесу в нашому ВНЗ?

  Ще в серпні минулого року було затверджено навчальний графік на цей рік, з якого очевидним стає, що проведення Європейського форуму та скорочення у зв’язку з цим тривалості навчання у нашому ВНЗ ніяк не повинно вплинути на якість процесу засвоєння студентами матеріалу. Навіть більше ніж проведення Євро-2012 заважає нам зараз погана погода. Проте це не суттєва проблема. Лекції, відмінені через погані умови в аудиторіях, повинні бути опрацьовані, тому будемо наздоганяти. Десь ставитимемо студентам 4-ту пару, десь закриватимемо «вікно» пропущеними через морози заняттями. Графік щільний, проте ми не відміняємо вихідних, канікул, що повинні бути за графіком, все йде звичним ходом, тільки сесію потрібно здати до кінця травня.

–  Як Ви думаєте, чи можуть виникнути у студентів проблеми на здачі майбутньої сесії в зв’язку із тим, що на засвоєння потрібного матеріалу виділено менше часу? Чи відіб’ється це на успішності нашого вишу вцілому?

  Не думаю, що відіб’ється, адже навчальний графік планувався із урахуванням усіх нюансів, щоб сприяти нормальному навчальному процесу. Єдина умова, за якої такий процес можливий – студенти повинні розуміти, що в цьому році у них менше часу на лінь, на відпочинок. Вони повинні працювати постійно, не відкладати на потім нічого. Для цього і створений чіткий графік, за яким повинні працювати студенти. Всі види атестаційного, семестрового контролю повинні здаватися згідно графіку. Такий принцип роботи є доцільним, оскільки він організовує студентів. Тобто проблем з цим не повинно бути і рівень успішності не знизиться. На прикладі зимової сесії, що теж здавалася за скороченими термінами бачимо, що успішність точно не гірша, подекуди навіть краща. У нас стало менше трієчників, збільшилася кількість людей, що закінчили семестр на четвірки і п’ятірки. Не зважаючи ні нащо, навчальний процес йде стабільно, якість освіти росте. Студенти, що краще розбираються в матеріалі повинні допомагати менш обізнаним студентам, така взаємодопомога є ключовим моментом у успішному засвоєнні останніми потрібних для їхнього майбутнього фаху знань. Головне для студентів – не відкладати виконання поставлених перед ними завдань, робити все вчасно. Таким чином, у них з’явиться вільний час і на організацію власного дозвілля, і, можливо, на підробіток тощо. Вчитися у нас не важко, головне – поставити перед собою мету і мати чіткий алгоритм для її досягнення.

–  Як відомо, в Австрії і Швейцарії студенти закінчували навчальний рік за звичайними термінами, а сесію здавали вже після закінчення чемпіонату. Чи було б доцільним скористатися досвідом цих країн під час планування навчального року в нашій країні? Чи був би такий варіант більш ефективним, оскільки студенти мали б місяць на підготовку до сесії?

Такий варіант навіть не розглядався у процесі формування навчального плану для нашого університету. Чому? Тому що він має декілька об’єктивних вад. По-перше, оскільки студент протягом місяця-двох забуває матеріал, що йому дали, отже перерва у навчанні ніяк не піде на користь студентам. Їм буде важче готуватися, пригадувати матеріал, потрібний для здачі екзаменів. Навіщо відтягувати це на потім, якщо можна зробити це одразу. Тим більше студентам буде краще, коли вони здадуть все і підуть на літні канікули без відчуття, що їм ще потрібно щось здавати, як це буде у випадку перенесення сесії на період після закінчення Євро-2012. По-друге, літній період – це єдиний час, коли викладачі можуть спокійно займатися своєю науковою діяльністю, відвідувати конференції, працювати над власними дослідженнями без будь-яких перешкод, що виникають протягом навчального періоду.  Отже, такий варіант є невигідним як для студентів, так і для викладачів. За умови такої організації навчального прогресу,  усі були б у програші. Ніхто не відміняв того, що всі борги студенти зможуть закрити до кінця серпня. Усім студентам надається можливість успішно скласти сесію, чим вони повинні скористатися.

Використовуючи нагоду, хочу привітати усіх студентів із Днем святого Валентина. Любов – воістину важлива річ в житті кожного, зокрема і студента. Тому бажаю Вам гарно відсвяткувати це світле свято із близькими людьми. Але не захоплюйтесь, адже навчання ніхто не відміняв. Бажаю Вам успішної здачі сесії!